Sökmotoroptimering för lokala företag – 3 måsten för att synas bättre där ni arbetar

Så du har ett lokalt företag?

Men syns ni på internet än? Kanske har du inte ens fått upp en hemsida än för din lokala business. Då har jag en sak att säga till dig: VAD VÄNTAR DU PÅ?

Internet är ingen fluga som någon socialdemokratisk politiker en gång råkade yttra sig om. Något hon är känd för än idag. Det är nog inte många i världshistorien som haft så fel som hon. Inte för att nämna några namn, Ines.

Internet är numer vardagsmat. När du kliver upp på morgonen borstar du kanske tänderna, stoppar in en prilla, slår ner rumpan på toastolen och plockar fram mobilen. Män sitter nog ner och kissar i större utsträckning idag än någonsin tidigare bara för att ha händerna fria till att använda mobilen.

Fördelen med att synas på internet

Vi tar mannen vi pratade om ovan som exempel.

Denna man sitter nu på toa och kissar samtidigt som han kikar igenom vad som hänt sedan han lade ifrån sig telefonen och slöt ögonen natten innan. För det är just så det går till.

Nästintill alla kikar en sista gång på mobilen innan de bestämmer sig för att: Nej, nu är klockan sovdags. Först då lägger de ifrån sig telefonen. Nu har manen kikat igenom sitt sociala medieflöde och kommer då på att vintern börjar närma sig. Han skulle ju byta ut fönstren mot treglas innan vintern kom och nu är det två månader tills snön börjar yra utanför hans fönster.

Han tänker först: Hur svårt ska det vara att byta fönster själv. Skriver in ”Byta fönster till treglas själv” och får upp en väldigt hjälpsam guide om hur man gör. Han läser igenom guiden.

Sedan inser han ganska snabbt att han kanske inte är rätt person för jobbet. Han trycker på pilen bakåt och hamnar på google igen.

Denna gång skriver han in ”Fönsterbyte Stockholm” eller kanske ”Fönstermontering treglas Stockholm” i Google.

Vad tror ni han är ute efter?

-Jo, detta är en person som man kan säga redan har halva inne.

I första exemplet ”Fönsterbyte Stockholm” så är han fortfarande lite vag med sin sökning och kanske inte bestämmer sig för att ta treglasfönster ändå.

I andra exemplet så är han mycket mer precis och det enda som krävs för att han faktiskt ska trycka på ”ring oss”, eller ”begär offert-knappen” på den hemsida han landar på är att den ser professionell ut och att företaget faktiskt utför glasbyten. Samt det viktigaste såklart, att företaget syns högt upp i sökresultatet på Google.

Att ta med sig: Vad skulle det vara värt för ditt företag att ligga på plats ett och nå större delen av de som söker och är i samma som mannen i exemplet ovan?

Men jag har en hemsida så jag syns på internet, eller gör jag?

Om nu ditt företag utför fönsterbyten i Stockholm och du har en hemsida så vill jag att du ska inse en sak.

Bara för att du har en hemsida så betyder inte det att trafiken kommer av sig själv. Det krävs en hel del arbete för att din hemsida ska favoriseras av Google och på så vis få en bra positionering för de sökord som är relevanta för ditt företag.

3 tips för att öka ditt lokala företagets synlighet i sökmotorerna

Här kommer tre snabba som är lätta att implementera för att öka er synlighet i det lokala sökflödet och nu ut till fler potentiella kunder. Vill du leja bort arbetet så gör du det för baran någon tusenlapp. Vilken kan och bör betala för sig själv inom kort.

1.      Registrera ditt företag hos Googles Mybusiness

Kanske något av det viktigaste när det kommer till lokala sökningar är vad vi kallar för Map-pack. Det är kartan högst upp när du söker på lokala termer likt det vi nämnde ovan om ”Fönsterbyte Stockholm”. Att synas högt upp i mappack kan ge otroligt bra synlighet. Det kräver inte heller att din hemsida är optimerad för SEO utan här kan du synas ändå.

Det är därmed viktigt att du ser till att registrera dig med Google myBusiness och sedan klargör denna med den verifieringskod som de skickar till ert företags adress. För att seda ta sig in på en bra placering krävs lite recensioner. Gärna bra sådana. Se därför till att du har en sida på din egen hemsida dit du kan rekommendera att dina kunder går för att kunna lämna en recension. På denna sida kan du beskriva hur processen går till och gör du detta med varje kund så bör recensionerna börja rulla in snabbt. För att säkerställa en recension kan du ge någon procent eller kanske hundralapp rabatt på jobbet om kunden tar sig tid att skriva en ärlig recension.

2.      Registrera ditt företag på diverse företagsarkiv

Ett sätt för Google och de andra sökmotorerna att förstå att din sida är relevant för en bransch är genom att se vilka typer av sidor som länkar till er hemsida. Har du en länk från exempelvis gavlefotomaraton.se som är en fotografsida och där kanske du finns med i ett arkiv över bröllopsfotografer i Gävle. När sökmotorernas så kallade spindlar som kryper genom nätet och letar igenom webbplatser sedan ser denna länk följer de efter den till din sida och förstår då att din sida handlar om bla bröllopsfotografering och fotografering i allmänhet.

På så vis kan du hoppa upp några snäpp uppåt i er sökpositionering för just de termer som är relevant för er hemsida och verksamhet.

3.      Se över er webbplats innehåll

A och O när man har en hemsida är att man ser till att denna innehåller korrekt information. Ert företags namn och adress ska stämma överens med den på Google mybusiness och även i de arkiv där ni registrerat er.

Att ni beskriver era tjänster i lite mer detalj kan också vara ett sätt som får sökmotorerna att bättre förstå vad det är för typ av arbete och tjänst ni erbjuder. Titlar i form av h1 och h2 ska gärna innehålla de sökord som ni önskar bättre synlighet på.

Viktigt att tänka på som avslutning

Att tänka på är att när det kommer till besökares beteende hos sökmotorer likt Google så är det 73% av alla sökanden som klickar på ett resultat på förstasidan. Förstaplatsen kammar i regel hem runt 30% av de lokala sökningar medans de resterande på sida 1 får dela på 36.6% vilket dramatiskt faller ju längre ner på sidan du ligger. För att få en högre clickfreqvens på just din hemsida så bör du ligga på plats 3 och uppåt då plats 3 kammar hem runt 5-7% och plats 2 cirka 10% av klicken.

Ligger du någonstans på sida två och har tur så får du dela på runt 10-14% av de som söker. Dvs om 100 personer söker efter fönsterbyte i Stocklholm per månad så har du, om du har tur, kanske 1-2 besökare per månad genom att ligga på sida två. Ligger du på plats #1 får du däremot runt 25-40 besökare per månad. Har du sedan en väldigt bra titel som drar åt sig ögonen kan du öka detta något ytterliggare. Källa: moz.com

Detta var 3 snabba konkreta tips på hur ni på egen hand kan öka ert företags synlighet i sökmotorerna samt för att öka förståelsen för hur mycket viktigare det blir för varje år att göra sig synlig där ens kunder finns. För att verkligen ta vara på denna möjlighet och öka er visibilitet på nätet så kan det vara av värde att boka tid med en SEO konsult. De kan skapa en personlig strategi åt ert företag eller ta över ansvaret för er marknadsföringen på internet helt och hållet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *